Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Vesnička Mesanagros

Úzká ulička v Lachanii na ostrově Rhodos
Autor: Luigi Rosa

Horská vesnička Mesanagros leží na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos.

Je zasazená do krásné a drsné krajiny pohoří Koukouliari, a už jen cesta k ní je tak opravdovým zážitkem.

Od hlavního města Rhodos je vzdálena asi 85 kilometrů.

Idylická horská víska byla postavena v nadmořské výšce 270 m a je známá již od středověku.

Podle archeologických nálezů existovala již v raně křesťanském období a dodnes si zachovala své středověké uspořádání.

Byla pojmenována podle své polohy: Mesanagros znamená v překladu něco jako "vzdálené pole".

Když obcí procházíte, připadá vám, že se v ní čas zastavil po druhé světové válce a cestovní ruch ji zcela minul.

Hlavním dopravním prostředkem tady stále zůstávají osli, a není divu, protože jsou tady velice úzké uličky. Autem jimi projede jen zkušený řidič a to jen v případě, že v protisměru nic nejede.

Za dob byzantské říše bylo v této oblasti postaveno mnoho kostelů a klášterů. Proto najdete ve vesnici a jejím okolí hodně polorozbořených starých kostelů. V samotné obci uvidíte zříceninu raně křesťanské baziliky a starého kláštera.

U kavárny v centru stála v 5. až 7. století bazilika. Na základech tohoto starého chrámu dnes stojí kostel Kimisis tis Theotokou (Nanebevzetí Panny Marie) ze 13. století. Malý kostelík je ale téměř pořád zavřený.

Nicméně, pokud budete mít zájem prohlédnout si interiér kostela, vydejte se do nedaleké a jediné kavárny (kafenion) v obci "O Mike", kde vám rádi zapůjčí klíče od kostela. V kafeniu si pak můžete dát osvěžující nápoj a něco malého k jídlu.

Výběr jídel sice mají omezený, ale majitelka a její manžel vítají své hosty velmi přátelsky a jejich pokrmy místní kuchyně chutnají návštěvníkům opravdu výborně.

V kostele se koná mše jen 15. a 23. srpna, kdy se slaví svátek místního patrona. Zvláštností kostela je křtitelnice z raně křesťanského období, která se dochovala ve velmi dobrém stavu, stejně jako sloupy ze 13. století, které uvidíte u vchodu do kostela.

Dřevěný oltář zdobí reliéfy dvanácti apoštolů, kopule byla v polovině minulého století ozdobena freskami. Poblíž silnice, která vede k Lachanii, spatříte kapli sv. Tomáše.

V kostele s freskami ze 16. století uvidíte oltář, jehož součástí je raně křesťanská oltářní skříň z mramoru. V neděli po Velikonocích se v Mesanagru každoročně koná velká lidová slavnost na počest sv. Tomáše.

Ve vesničce je možné ubytování pouze v obecním hostinci, kde jsou velmi jednoduše zařízené pokoje (více informací získáte v kavárně). Bude lepší, když si s sebou vezmete spacák.

V obci žije již jen velmi málo obyvatel, a převážně to jsou starší lidé. Mnoho domů je prázdných a některé jsou již dokonce polorozbořené, protože mladá generace se přesunula za prací do turistických oblastí na pobřeží u Egejského moře.

Teprve pozvolna se některé domy opravují - většinu z nich ale zakoupili cizinci, kteří tu hledají klid. Opravdu málo turistů "zabloudí" do této pravděpodobně nejvíce odlehlé vesničky na ostrově Rhodos.

Geografie: 

Místo

Mesanagros, Rhodos 36° 0' 37.7568" N, 27° 49' 14.5596" E
Location