Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Dovolená ve Fanes

Pohled na pláž Fanes na ostrově Rhodos
Autor: Bladeflyer

Fanes je malá obec na západním pobřeží řeckého ostrova Rhodos.

Z hlavního města Rhodos se sem dostanete po západní pobřežní silnici, jen 2 km za obcí Soroni.

V roce 2010 dostal malíř Loukas Nikolitsis nápad barevně proměnit místní jádro své rodné vesničky.

Loukas toho po světě hodně nacestoval, ale ze zdravotních důvodů se pak musel vrátit domů.

Protože mu ale vesnička připadala smutná a také lidé nevypadali příliš šťastně, chtěl dát obci nový "outfit".

Jeho nápad zpočátku obyvatelé obce přijali dobře a odhodlaně se účastnili realizace jeho projektu "Fanes - the village of colours" (Město barev).

Velká část starého místního centra kolem kostela byla během několika týdnů natřena novou barvu. Dokonce i staré ruiny domů dostaly nový nátěr.

Bohužel počáteční nadšení rychle klesalo a ještě k tomu přispěla řecká ekonomická krize. Loukas se tak zklamaně odstěhoval a dnes žije ve městě Rhodos.

Barva z většiny domků začala bohužel zvětrávat nebo již dokonce opadala, a v obci to začíná vypadat opět trochu ponuře.

Podél hlavní silnice je otevřeno několik obchodů, kaváren a barů, a k ubytování se nabízí pár apartmánů. Cestovní ruch sice ovlivnil život místních obyvatel, přesto si ale rybářská vesnička zachovala původní kouzlo.

Dnes je vesnička, především tedy její pláž, známá jako místo setkávání vyznavačů surfování a kitesurfingu, kteří zde ocení skvělé povětrnostní a termické podmínky Egejského moře.

Místní pláž v zátoce se dosud drží stranou od masové turistiky. Vedle malé restaurace je možno využít sprchy a toalety, zapůjčit si tu můžete lehátka a slunečníky, a užívat si tak výhled na surfaře a kitesurfaře.

Ti sem přijíždějí z různých zemí, protože tu jsou opravdu ideální podmínky. Převládající západní větry tlačí mořskou vodu do úžiny mezi řeckým ostrovem Rhodos a tureckou pevninou, která se vyznačuje výraznými horskými pásmy.

V časných ranních hodinách přichází až pět silných větrů, které sportovci využívají až do odpoledne. Jen kolem poledne se vítr může trochu utišit. Sezóna pro kitování začíná v dubnu a končí v září nebo v říjnu.

V zimním období se doporučuje surfování nebo kitesurfing pouze pro skutečné profesionály. Během letní sezóny jsou pro začátečníky k dispozici kurzy se zkušenými instruktory a samozřejmě si můžete vypůjčit i potřebné vybavení.

Za další skvělé místo pro kitesurfing je považován také poloostrov Prasonisi v jihozápadní části ostrova Rhodos.

Kromě vodních sportů můžete podniknout jednodenní výlety do města Rhodos a dalších letovisek podél pobřeží ostrova. V blízkosti Fanes, u pláže Sorbas, stojí klášter Moni Tsambika.

Místo

Fanes, Rhodos 36° 21' 0.3996" N, 27° 58' 58.494" E
Location